Skillnad på streckkoder 1D, 2D och 3D

Vad är streckkoder 1D, 2D och 3D?

Det finns streckkoder överallt omkring oss och dessa kodningsetiketter underlättar vår existens avsevärt. Idag är de inte bara etiketter - det kan också vara former och former som graverats eller tillämpas på vissa underlag. Mer rakt på sak - streckkoder är inte bara 1D och 2D - de kan vara 3D också.

Streckkoder i 1D

Vi börjar med den mest kända zebra-liknande streckkoden. Dessa linjära markörer är den äldsta streckkoden. De användes först för att beteckna ett paket tuggummin, idag utnyttjas de överallt. GS1 har accepterat två huvudstandarder - UPC och EAN13 - som ska användas i inköp och detaljhandeln. Vad som är speciellt med 1D-koder är att de representerar data horisontalt, i form av svarta ränder och vita ytor.

ID-nummer eller korta taggar är perfekt för dem, men det är allt. Texter och webbadresser kan inte kodas. Men trots sin låga datakapacitet är endimensionella streckkoder enkela att skapa, respektive lätt läsa och det är därför de är de mest använda. De  mer kända standarderna du vanligtvis stöter på är UPC, EAN, Code39, Code128, ITF14, Code93. Mynta kan skapa streckkoder av typen EAN.


Streckkoder i 2D

2D inkluderar Datamatrix, Maxicode, PDF417 och förmodligen den mest populära bland allmänheten för de senaste åren - QR koden. Förmågan att lagra data är den första stora skillnaden. Så länge informationen är kodad både horisontellt och vertikalt, i form av en rektangel, finns plats för tusentals tecken. Webbadresser och kontaktuppgifter kan nu enkelt bli representerade i en 2x2 cm svart och vit kvadrat.

Alla de tvådimensionella streckkoder erbjuder nivåer av fel-korrigering som är ganska praktiskt - din kod kan alltså genomgå betydande skador och ändå ge den information den bär. Platser där 2D finner sin tillämpning är många. PDF417, till exempel, används ofta inom industrin och lufttransporter som en statisk databas (det kan innehålla upp till 1800 tecken). Vanligast Portable Data Format ger specifika parametrar om små elektroniska delar eller om det är på ditt boardingkort - information om ditt flight.

En annan unik egenskap för en de kvadratiska streckkoderna, särskilt för QR, är att det kan skannas med en mobiltelefon, utrustad med en kamera och enkel programvara. Denna fördelaktiga egenskaper gör QR (Quick Responsive) ett perfekt sätt att engagera så gott som alla målgrupper. Som ett resultat av det har QR blivit en av de mest kraftfulla samtida marknadsföringsverktygen.

Streckkoder i 3D

Dessa ser ut som en vanlig kod med den enda skillnaden, är att mönstret kan vara UTSTÅENDE och kan kännas vid beröring. Deras höjd beräknas genom scannern som en funktion av den tid det tar lasern att resa till koden och tillbaka. Speciella läsare krävs för sådan verksamhet och det är därför 3D används främst inom industrin idag. De är inte märkta på produkten, de är oftast präglad direkt på ytan eller på någon form av legering. Genom att använda starka material i grunden blir streckkoden extremt resistent i udda miljöer som högt tryck eller värme. I tillverkningsprocesser kan detta vara avgörande.

Går vi vidare finns det inget behov av felkorrigering för det är verkligen svårt att ändra den kodade datan. På grund av den oförfalskade äkthet, är 3D-koder något som används som en säkerhetsåtgärd i smyckesaffärer och på apoteket. De är integrerade i diamanter som mikroskopiska kuber som inte kan ses med blotta ögat. Dessa kuber, som är exceptionellt hård och oflexibla, kan bevisa vem ägaren är i händelse av stöld.


Streckkoder i 3D med färg

I mitten av 2006 visade ett japanskt företag som heter Content Idea of Asia PM-koden. Det är i grunden en färgstark QR-kod. Den definieras som en 3D men är INTE utstående utan den tredje dimensionen är färgen. Som vi skrev tidigare, 2D streckkoder har större datakapacitet än 1D på grund av de två riktningarna - vertikala och horisontella. Där överträffar 3D de övriga.


Datamängden ökar

Med en enkel QR kan du koda en URL till en bild på internet, med PM-koden kan du koda själva bilden. För att prata mängd, kapaciteten hos en PM-kod varierar från 0,6 MB till den imponerande 1,8 MB. Nu är inte bara bilder, men även korta videoklipp kodbara. Små filmer, sångfragment, bilder - allt detta kan tydas från papper. Detta kan vara riktigt användbart inom kommersiella företag, konstutställningar eller som en källa till kom igång manualer på baksidan av elektroniska apparater.

Hur kommer det att se ut i framtiden, kanske kan filmer bli tillgänglig med en enda scanning av en streckkod?

 

DSM Data AB